De Australische dollar zat lange tijd in de verdrukking, maar maakt sinds eind maart een opleving door.

Australië heeft relatief weinig last van het coronavirus, en profiteert mee van het herstel in China.

Valutaspecialist Joost Derks bespreekt de ontwikkeling van de Australische munt, ook wel de ‘dollarydoo’ genoemd.

ANALYSE – De Australische dollar zat lang in de hoek waar de klappen vielen. In de tien jaar tot eind 2019, heeft de munt een glijvlucht gemaakt van ruim 20 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In de eerste maanden van 2020 is die daling zelfs in een stroomversnelling gekomen.

Grote bosbranden dreigden een flinke rem te zetten op de economische groei. Ook werd het land indirect zwaar geraakt door de corona-uitbraak bij belangrijke handelspartner China.

Toch heeft de centrale bank van Australië heel lang de verleiding weerstaan om de economie via een renteverlaging een duw in de rug te geven.

Het vooruitzicht dat de rente nog verder kon dalen, was voor veel partijen aanleiding om de Australische dollar te mijden. Dat was elf weken geleden al aanleiding om in deze column te schrijven dat de munt hard op weg was naar een bodemniveau.

Die bodem werd bereikt toen de Bank of Australia de officiële rente op 19 maart verlaagde tot het laagste niveau ooit.

Rente omlaag...Australische dollar stijgt

Een renteverlaging is vaak een goede manier om een munt minder populair te maken. Als de rente daalt, gaan financiële instellingen en grote beleggers op zoek naar een andere, beter renderende bestemming voor hun vermogen.

Bij de Australische dollar gebeurt echter precies het omgekeerde. De dollarydoo veerde juist met 12 procent, sinds de renteverlaging.

Dollarydoo is overigens een bijnaam van de Australische dollar. Een petitie om de muntnaam officieel aan te passen om de munt wat populairder te maken in de valutawereld, kreeg vijf jaar geleden maar liefst 70.000 handtekeningen.

Ook zonder nieuwe naam wint de Australische dollar de laatste weken snel terrein. Dat is er voor een deel aan te danken dat de Chinese economie sneller op gang komt dan die van de rest van de wereld. Dat geldt dus ook voor de Australische export.

De waardestijging is behalve de kracht van de dollarydoo, ook de zwakte van andere valuta’s. De euro en de Amerikaanse dollar hebben een stapje teruggedaan, in reactie op de enorme stimuleringspakketten die aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zijn doorgevoerd.

Australië heeft relatief weinig problemen met corona

Behalve de dollarydoo is ook de Nieuw-Zeelandse dollar – ook wel kiwi genoemd –met bijna 10 procent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Bij die koersstijgingen speelt natuurlijk mee dat de corona-uitbraak grotendeels aan beide landen voorbijgaat. In Australië heeft de ziekte Covid-19 tot nu toe minder dan 100 slachtoffers gemaakt. In Nieuw-Zeeland zijn dat er nog geen 20.

Zolang beide landen erin slagen om het virus beter onder controle te houden dan in de rest van de wereld – en zo te voorkomen dat de economie ernstig ontspoort – kan de opmars van Down Under doorzetten.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.